Veelgestelde Vragen over Bodemonderzoek
Wat moet ik doen als ik het rapport snel nodig heb? (spoed)
In geval van spoed zijn er mogelijkheden om het proces te versnellen. We kunnen het watermonster met spoed laten analyseren, waardoor de verwerking ongeveer een week sneller gaat. Daarnaast kunnen we het rapport met prioriteit behandelen, maar dit gebeurt alleen in uiterste noodsituaties. Let op: beide opties zullen extra kosten met zich meebrengen.
Waarom mag het grondwatermonster pas na een week genomen worden?
Na het boren of plaatsen van een peilbuis kan het grondwater tijdelijk verstoord raken. Door een week te wachten, krijgt het grondwater de tijd om weer in balans te komen. Dit zorgt ervoor dat de meting betrouwbaarder is en de werkelijke situatie beter weergeeft.
Wat staat er in het rapport?
In het rapport worden de resultaten van het historisch vooronderzoek, de waarnemingen van de veldwerker op locatie, en de laboratoriumanalyses van grond en grondwater beschreven. Deze gecombineerde informatie stelt de projectleider in staat een onderbouwde conclusie en advies te geven over de milieutechnische kwaliteit van de bodem.
- Historisch vooronderzoek
- Waarnemingen van de veldwerker
- Laboratoriumanalyses van grond en grondwater
- Conclusie en advies
Kan ik met het rapport een omgevingsvergunning aanvragen?
Ja, u kunt met het rapport een omgevingsvergunning aanvragen. Het rapport voldoet aan alle vereisten en bevat de benodigde informatie voor de vergunningaanvraag. Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de geldende normen en richtlijnen, waaronder NEN 5740, NEN 5725, BRL SIKB 2000, Protocol 2001, Protocol 2002, en indien van toepassing, Protocol 2018 voor asbest. Dit zijn alle benodigde certificaten om aan de wettelijke eisen te voldoen.
Wat kost een bodemonderzoek?
De kosten voor het laten uitvoeren van een bodemonderzoek hangen af van een aantal factoren. De kosten van een bodemonderzoek zijn afhankelijk van onder andere de oppervlakte van de te onderzoeken locatie. Op basis van de oppervlakte moeten volgens de NEN 5740 (onderzoeksnorm voor verkennend bodemonderzoek) een vast aantal boringen, peilbuizen, grond- en grondwateranalyses worden verricht.
Hoe groter de oppervlakte van de onderzoekslocatie des te meer boringen, peilbuizen en analyses noodzakelijk zijn. Veder zijn nog meerdere factoren van invloed op de kosten van bodemonderzoek. Indien de locatie verhard is met bijvoorbeeld beton of asfalt is het soms (niet altijd) noodzakelijk om door de verharding heen te boren.
Hierdoor zullen de kosten voor het uitvoeren van een verkennend bodemonderzoek hoger zijn dan wanneer sprake is van een onverharde locatie. Ook de geschiedenis van een locatie is van invloed op de kosten van een bodemonderzoek. Als ter plaatse van een onverdacht weiland een bodemonderzoek wordt uitgevoerd ligt de onderzoeksinspanning lager dan wanneer onderzoek wordt gedaan bij bijvoorbeeld een voormalig tankstation, een gasfabriek of een voormalige boomgaard.
Hoelang duurt het voor ik het rapport krijg?
Het volledige traject, vanaf het geven van de opdracht tot de oplevering van het onderzoeksrapport, duurt gemiddeld 4 tot 5 weken.
- Planning, vooronderzoek en voorbereiding: Dit neemt doorgaans ongeveer 2 weken in beslag.
- Verkennend bodemonderzoek en rapportage: Vanaf de monstername van de grond tot aan de oplevering van de rapportage duurt dit ongeveer 3 weken.