Veldwerker voert verkennend bodemonderzoek uit

Verkennend bodemonderzoek

Bent u van plan om een nieuwe woning te kopen of een stuk grond aan te schaffen? Bij deze aankoop heeft u onderzoeksplicht. Dit betekend dat u de bodem van uw stuk grond moet onderzoeken op vervuiling. Bij een verkennend bodemonderzoek wordt door middel van een geringe onderzoeksinspanning gekeken of uw bodem verontreinigd is. Lees verder om meer kennis op te doen over dit onderzoek.

Wat is een verkennend bodemonderzoek?

Dit is een onderzoek dat wordt uitgevoerd volgens een bepaalde norm; NEN 5740. Met dit onderzoek wordt door middel van weinig inspanning en tijd gekeken of uw grond verontreinigd is. Hierdoor kunt u met een gerust hart bijvoorbeeld gaan bouwen op uw stuk grond.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Een verkennend bodemonderzoek NEN 5740 bestaat uit twee onderdelen. Een historisch onderzoek en verkennend onderzoek. Bij een historisch onderzoek wordt er onder andere gekeken of er bijvoorbeeld een fabriek op het stuk grond heeft gestaan. Met deze informatie kan er besloten worden hoe het verkennend onderzoek eruit gaat zien. Er kan namelijk door middel van monsters, peilbuizen en boringen vastgesteld worden of de bodem vervuild is of niet. Na het onderzoek worden de gegevens opgestuurd naar een laboratorium. Hieruit wordt een uitgebreid verslag geschreven met een bijbehorend advies.

Hoe lang is een verkennend bodemonderzoek geldig?

Een bodemonderzoek volgens de NEN 5740 blijft 5 jaar geldig. Wanneer er in deze 5 jaar verontreinigende activiteiten hebben plaatsgevonden, moet het onderzoek weer worden geactualiseerd.

Wanneer dient dit onderzoek uitgevoerd te worden?

De overheid eist een verkennend bodemonderzoek volgens de NEN 5740 wanneer er sprake is van; aanvraag omgevingsvergunning, aanpassing van het bestemmingsplan en bij verdenking van bodemverontreiniging door onder andere historie. Daarnaast is er op verschillende plekken in Nederland sprake van bodemverontreiniging. Als er nog geen bodemonderzoek is verricht op uw stuk grond wordt het altijd geadviseerd, ongeacht de bovenstaande kenmerken. Goedkoopbodemonderzoek heeft al meer dan 20 jaar ervaring in dit onderzoek. Met onze kennis kunnen we voor u altijd een maatwerkoplossing vinden.

Wanneer is bodemonderzoek verplicht?

Een verkennend onderzoek kan in sommige gevallen verplicht worden. Een verkennend bodemonderzoek kan verplicht zijn bij het bouwen van een nieuw pand. Indien er mensen gedurende langere tijd per dag in een ruimte aanwezig zijn, is voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning bodemonderzoek verplicht.

Verkennend bodemonderzoek: de prijs

Verkennend bodemonderzoek kosten kunnen variëren per situatie en locatie. Bij grotere locaties moeten ook meerdere handelingen verricht worden. Goedkoopbodemonderzoek probeert altijd de goedkoopste optie voor u uit te zoeken. Wilt u de exacte prijs weten? Neem dan contact op met één van onze experts voor het maken van een offerte.

Over Goedkoopbodemonderzoek

Goedkoopbodemonderzoek heeft jarenlang ervaring in het onderzoeken van bodems. We zijn in bezit van de juiste certificaten en proberen altijd zo’n goedkoop en snel mogelijke optie te bieden. Heeft u vragen over de kosten van verkennend bodemonderzoek? Vraag een offerte aan of neem contact op met een van onze experts.

Voor het aanvragen van een offerte klik op onderstaande knop. 

Goedkoop bodemonderzoek nodig?

Wij garanderen de laagste kosten voor de diverse bodemonderzoeken en de snelst mogelijke oplevering van de rapportage.