Asbest materiaal van grond gescheiden na asbest in grondonderzoek

Hoe komt asbest in de grond?

Asbest in de grond kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het materiaal werd vroeger veel gebruikt als isolatiemateriaal en was heel populair vanwege de lage prijs. Echter werd er na onderzoek in 1993 geconcludeerd dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. Hierdoor kwam er onmiddellijk een verbod op het verwerken van dit materiaal.

U heeft asbest in de grond, wat nu? Wij helpen u graag verder met het uitvoeren van een asbestonderzoek. Wilt u meer informatie over hoe dit materiaal in de grond terecht komt en hoe het zit met asbest in de grond en aansprakelijkheid? Lees dan verder op deze pagina.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurproduct. Het bestaat uit een bepaald gesteente met daarin onbrandbare vezels. Het werd vóór de jaren 90 vaak gebruikt bij het bouwen van huizen, maar na de jaren 90 is hier een verbod op gekomen. Helaas is er veel gebouwd voor die tijd en daarom is er op veel plekken in Nederland asbest in de grond aanwezig. De vezels kunnen zich bevinden in muren en daken, maar bijvoorbeeld ook in de grond.

Hoe komt asbest in de grond terecht?

Is er asbest in de grond gevonden? Dan komt dit waarschijnlijk omdat tijdens de asbestverwerking er vezels in de lucht terecht zijn gekomen en uiteindelijk op de grond zijn beland. In dit geval spreekt men van bodemverontreiniging.

Indien het gaat om een kleine hoeveelheid in de grond, breekt de natuur zelf deze vezels af. Bij grote hoeveelheden duurt het veel langer voordat de grond compleet gereinigd is en in sommige gevallen breekt de schadelijke stof helemaal niet af. In dit geval dient u een asbestonderzoek uit te laten voeren. Wilt u meer weten over asbesthoudende grond saneren en de kosten hiervan?

Wat als er asbest in de grond zit?

Het ligt totaal aan de hoeveelheid vezels in de grond of de grond gereinigd moet worden of niet. Door middel van een bodemonderzoek kunt u erachter komen of er überhaupt stukjes asbest in de grond zitten. Bekijk onze pagina over asbestinventarisatie voor meer informatie over onder andere asbest in de grond als verborgen gebrek.

Is asbest in de grond gevaarlijk?

Hoe zit het met asbest in de bodem en uw gezondheid? Wanneer u asbest inademt kan het kanker veroorzaken in uw lichaam. Daarom moet u erg oppassen wanneer er sprake is van bodemverontreiniging. Als u de grond gaat omspitten kunnen de vezels in de lucht gaan zweven en is het mogelijk dat u de schadelijke stof inademt. Heeft u bijvoorbeeld asbest in de grond in uw moestuin? Zorg dan eerst dat de schadelijke stof wordt verwijderd.

Hoeveel asbest mag er in de grond zitten?

Het Nederlandse protocol asbest in de bodem is vastgesteld op 100 kilogram.
In het “Milieu hygiënisch Saneringscriterium Bodem, Protocol Asbest” staat beschreven in welk geval er sprake is van onacceptabele risico’s door de aanwezigheid van een bodemverontreiniging met asbest en in hoeverre saneringsmaatregelen (op korte termijn) moeten worden getroffen. Het protocol is alleen van toepassing op historische (water)bodemverontreiniging met asbest, waarbij asbest aanwezig is in een gehalte boven de interventiewaarde van 100 mg ds. Om erachter te komen in welke mate uw bodem is vervuild kunt u bij ons een asbestonderzoek laten uitvoeren.

Wat kost het saneren van de grond?

Is er bij u sprake van asbest in de grond? De kosten verschillen per locatie en de mate van verontreiniging. U kunt vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen.

Over Goedkoopbodemonderzoek

Goedkoopbodemonderzoek heeft meer dan 20 jaar ervaring in het onderzoeken van onder andere bodemverontreiniging. Met de juiste certificaten en kennis helpen we u graag verder. Wat kost asbestverwijdering in uw geval? Neem contact met ons op en wij stellen een vrijblijvende offerte voor u op. Heeft u andere vragen over asbest in de grond laten verwijderen? Onze specialisten helpen u graag verder met het beantwoorden van uw vragen.

Voor het aanvragen van een offerte klik op onderstaande knop. 

Goedkoop bodemonderzoek nodig?

Wij garanderen de laagste kosten voor de diverse bodemonderzoeken en de snelst mogelijke oplevering van de rapportage.